top of page

Седем неща, които един зъболекар винаги казва на всеки пациент.


1. Може би не посещаваш зъболекаря си достатъчно често., но е нормално да ходиш два пъти годишно при него. А възрастните трябва да посещават зъболекаря си на всеки 90 дни. Знам, че това звучи малко прекалено (и повярвайте ми, имал съм съпротива от нежелание у пациентите), но, само за три месеца бактериите се връщат в устата в такова количество, както по време на първоначалното посещение! Знам, че това може да звучи скъпо, особено ако се налага да се плащат за допълнителни посещения от джоба ви, но си струва от здравна гледна точка. Ако се грижите за косата си 1 път на месец, помислете дали зъбите ви нямат нужда от същата грижа.

 

2. Ако ви е страх от зъболекар, защото мислите, че ще боли то значи не посещавате правилния зъболекар.

Днес можем да управляваме всеки един аспект на дискомфорта с правилните лекарствени продукти. Дискомфорт от дълго отворена уста или по-широки, инвазивни процедури, като коренови канали. С анестезия може да се намали дисконфорта до минимум. Назовете проблема, а ние ще се справим с него.

 

3. Ако чакате и търпите, докато почувствате силна болка, то знайте, че е станало вече твърде късно.

Имай в предвид следното: Повечето стоматологични проблеми не причиняват болка в самото си началото. Кариесите, преди те да станат дълбоки, са безболезнени. Възпалението на венците - също се развива тихомълком. Но след като сте стигнали до момент, в който усещате вече и болка, това означава, че там най-вероятно вече е настъпила инфекция и джобовете на венците са "препълнени" с бактерии. В крайна сметка: Честите профилактични прегледи могат да предотвратят проблем още в неговия зародиш. Затова постави телефона на твоя зъболекар като бързо набиране и реагирайте веднага след като забележите някакви проблеми.

 

4. Нищо не може да замени добрия, старомоден конец за зъби.

Разбира се, можете да си купите малки остри инструменти в аптеката за почистване на зъбите или да ползвате клечка след всяко хранене, но докато не почистите между-зъбните повърхности, където зъбите граничат един с друг нищо не сте направили. Трябва да се "атакува" мястото, където се крият някои от най-опасните бактерии. Истината е че, миенето с четка премахва само около 50% от натрупаната плака в между зъбното ви пространство. Конеца е единственото нещо, което може да достигне до между-зъбните повърхности. Без значение колко фантастично високо технологична е четката ви. Или колко старателно почистваш всеки зъб, пак не може да се постигне ефективността на почистването с конци.

 

5. Посещавайки зъболекар може да спасите живота си.

Хората бавно осъзнават, че заболяванията на венците може да са признак на болест на сърцето. Има проучвания, които показват връзка, но за всеки индивидуален случай трябват повече изследвания за да съм категоричн. Всичко е във възпалението - било то на венците или на артериите на сърцето. Някои проучвания показват, че бактериите при заболяване на венците са същите както в плаки от сърдечните артерии. Посещавайки зъболекарят си може да бъдете от полза не само усмивката и белотата на зъбите ви, но също така и на цялостното ви здраве.

 

6. Устата не лъже !

Мога да кажа толкова много за един човек просто взирайки се в устата му. Мога да разбера дали има определени навици или въпроси - дали пие много сода или кафе и дали е имал проблем с наркотици в миналото или настоящето. Ако той изпитва много стрес, може да скърца или стиска зъбите си, което води до рецесия в дъвкателната височина. Киселинната ерозия може да предскаже, че човека страда от булимия. Лошият дъх дори може да каже много - било то киселинен рефлукс, неправилно хранене, или дори диабет. Просто няма как да се скрият тези неща, след като отвориш устата си.

 

7. Не всяко бяло става.

Няма универсално бяло, но нюансите на бялото в устата ви , които преливат в правилната последователност правят усмивката ви красива. Ако видите снимка на някой, чиято лъчезарна усмивка ви кара да му се възхищавате е напълно възможно този тип усмивка да не ви отива . Всичко това зависи от нюансите и оцветяването на зъбите. Малко е като цвета на косата в това отношение. Всеки тип коса има различен потенциал да понесе даден цвят.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Все още няма етикети.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page